Wednesday, June 27, 2007

Συλλέγουμε ήχους που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της Πάτρας και τους αναπαράγουμε ετεροχρονισμένα στους τόπους συλλογής τους. Προσεγγίζοντας την ιδέα της τοπικότητας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα ήχων που συμπεριλαμβάνει το αρχείο: συνομιλίες ανθρώπων που σχετίζονται με τοπόσημα και περιοχές της Πάτρας, όπως μία συνομιλία σε εκδοτήριο εισιτηρίων ή σε ένα περίπτερο. Ήχοι όπως το νερό της θάλασσας, του σιντριβανιού, κόρνες καραβιών, ο ήχος του τρένου, του λεωφορείου, του μηχανήματος ακύρωσης εισητηρίων, συνομιλίες και ήχοι στον κινηματογράφο, στις καφετέριες, φωνές παιδιών στην παιδική χαρά.Το μέσο συλλογής και αναπαραγωγής των ήχων είναι μια κινούμενη κατασκευή που ανάλογα με τη λειτουργία της αλλάζει μορφή.
Οι τόποι όπου συλλέγει και αναπαράγει η κατασκευή είναι κομβικά σημεία της Πάτρας που σχηματίζουν όλα μαζί ένα όσο το δυνατό πληρέστερο ηχητικό χάρτη της πόλης:
-Λιμάνι
-Πλατεία Γεωργίου
-Ψηλά αλώνια
-Αγίου Νικολάου
-Σταθμός τρένου
-Μαρίνα με σκάφη ιδιωτών
-Γούναρη-δικαστήρια
-Αστυνομικό τμήμα
-Κεντρικοί δρόμοι της πόλης
-Παλιά πόλη-Γερμανού
-Στρατόπεδο
-Πανεπιστήμιο
-Στέκια φοιτητών- Γεροκωστοπούλου-Πλατεία Όλγας
-ΚΤΕΛ
-Εκδοτήρια εισιτηρίων αστικής συγκοινωνίας
-Veso Mare
-Φάρος
-Άγιος Αντρέας



Ο προβληματισμός που τίθεται είναι κατά πόσο δίνουμε σημασία στους καθημερινούς ήχους της πόλης και πως μπορούμε να τους αντιληφθούμε ως ενδιαφέροντα ηχητικά ακούσματα.


Πως λειτουργεί η κατασκευή

Η κατασκευή αποτελείται από τέσσερις κεκλιμένες επιφάνειες. Αυτές είναι που συλλέγουν και αναπαράγουν τους ήχους.



Συλλογή ήχων: Οι επιφάνειες είναι ενωμένες με το κοίλο μέρος τους προς τα έξω έτσι ώστε να γίνεται και μορφολογικά αισθητή η συλλογή των ήχων.

Αναπαραγωγή: Οι επιφάνειες σύρονται πάνω στους οδηγούς, περιστρέφονται γύρω από κατακόρυφο άξονα που περνά από το μέσο αυτών και παίρνουν την θέση τους σε έναν κύκλο με την κοίλη πλευρά προς το κέντρο. Η αναπαραγωγή γίνεται από το κοίλο μέρος τους. Καθώς εισέρχεται ο ακροατής στο εσωτερικό της κατασκευής διακόπτεται μία πρώτη ακτίνα ( ακτίνα εισόδου-ενεργοποίησης) και αρχίζει η αναπαραγωγή των κομματιών που έχουν ηχογραφηθεί. Τα ηχητικά αποσπάσματα από τη ζωή της Πάτρας που αποτελούν το αρχείο μας αναπαράγονται με συγκεκριμένη σειρά.


Στο εσωτερικό της κατασκευής εκπέμπονται ακτίνες laser σε οριζόντια διεύθυνση. Κάθε ακτίνα αντιστοιχεί σε μια νότα οκτώ διαδοχικών οκτάβων. Όταν οι ακτίνες δεν διακόπτονται και καταλήγουν στον δέκτη που βρίσκεται στο απέναντι πάνελ δεν ακούγεται καμία νότα. Όταν μια ακτίνα συναντά εμπόδιο παράγεται μία νότα. Ο ακροατής έχει τη δυνατότητα να μεταλλάξει τη μουσική σύνθεση με την κίνηση του σώματός του διακόπτοντας τις ακτίνες laser.




Ο παρευρισκόμενος προσελκύεται από τη μορφή της κατασκευής και εισέρχεται σε αυτήν. Με την είσοδό του αρχίζουν να αναπαράγονται αυτόματα ήχοι γνώριμοι, καθημερινοί. Ίσως τότε να ξαφνιάζεται, να εντυπωσιάζεται. Στη συνέχεια αντιλαμβάνεται την δυνατότητα του να παρέμβει στους ήχους που ακούει μέσω της κίνησης του σώματος του. Αυτοσχεδιάζει, διασκεδάζει καθώς κινεί μέρη του σώματός του ανάλογα ώστε να δημιουργεί τη δική του μουσική και ξαφνικά οι απλοί, καθημερινοί ήχοι της πόλης απαιτούν ιδιαίτερης σημαίας αφού αποτελούν μέρος της μουσικής του σύνθεσης.



Παραθέτουμε μερικά ηχητικά αποσπάσματα της πόλης

Φάρος

Πλατεία Γεωργίου

Σταθμός του τρένου

Πλατεία Παντοκράτορος

Μαιζώνος και Αγ. Νικολάου

No comments: