Friday, May 25, 2007

Συλλέγουμε ήχους που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα της Πάτρας. Τους αναπαράγουμε ετεροχρονισμένα στους τόπους συλλογής τους. Το μέσο συλλογής και αναπαραγωγής των ήχων είναι μια κινούμενη μηχανή που μεταλλάσσεται ανάλογα με τη λειτουργία της.
Ο προβληματισμός που τίθεται είναι κατά πόσο δίνουμε σημασία στους καθημερινούς ήχους της πόλης και αν μπορούμε να τους αντιληφθούμε ως ενδιαφέροντα ηχητικά ακούσματα.




Πως λειτουργεί η μηχανή

Η μηχανή αποτελείται από τέσσερις κεκλιμένες επιφάνειες. Αυτές είναι που συλλέγουν και αναπαράγουν τους ήχους.




Συλλογή ήχων: Οι επιφάνειες είναι ενωμένες με το κυρτό μέρος τους προς τα έξω έτσι ώστε να γίνεται και μορφολογικά αισθητή η συλλογή των ήχων.


Αναπαραγωγή: Οι επιφάνειες μετακινούνται και εγγράφονται σε έναν κύκλο με την κυρτή πλευρά προς το κέντρο αυτού. Η αναπαραγωγή γίνεται από το κυρτό μέρος τους. Στο κέντρο του κύκλου έχει τοποθετηθεί μία κυλινδρική περιστρεφόμενη βάση, πάνω στην οποία κάθεται ο ακροατής με κλειστά μάτια. Καθώς η βάση περιστρέφεται ο ακροατής χάνει την αίσθηση του χώρου (ψευδαίσθηση κουτιού) και επικεντρώνεται στο ηχητικό άκουσμα. Οι επιφάνειες δεν είναι ενωμένες σε αυτήν την περίπτωση, ούτως ώστε οι περαστικοί να προσελκύονται και να παίρνουν με τη σειρά τους τη θέση του ακροατή.


Ποιοι ήχοι συλλέγονται και με ποιο κριτήριο

Οι ήχοι συλλέγονται με κριτήριο την αναζήτηση της ιδιαιτερότητας της πόλης της Πάτρας. Όποιο ηχητικό στοιχείο προσδιορίζει τον χαρακτήρα της Πάτρας μπορεί να συμπεριληφθεί στο αρχείο μας

No comments: